Nieuwsbrief - Seizoenstip

De tonderzwam om je vuur aan te houden

1

Tonderzwammen kunnen heel groot groeien. De laagste in de boom die je ziet in de linker foto is ongeveer een halve meter breed. Hoewel het een nogal algemene soort is in Nederland, moet je het verzamelen beperken tot wat je strikt nodig hebt. (De paddenstoel biedt bijvoorbeeld een habitat voor zeldzame keversoorten.) Een kleine inspectie onthulde dat een geschikte paddenstoel al van de boom was afgevallen (rechts). In de late lente worden de tonderzwammen vaak droog genoeg om direct te kunnen gebruiken. Een simpele test door te snijden en aan te steken gaf aan dat we inderdaad een opportunistisch vondstje hadden gedaan!

1
1

Stel je voor dat je dichtbij je onderdak vuur hebt gemaakt met de vuurboog methode of met de vuurslag. Nu zou je graag water halen bij een beekje, voedsel verzamelen of je omgeving verder verkennen. Echter wil je natuurlijk niet dat je vuurtje uit is wanneer je terugkomt! Eén van de manieren om dit te voorkómen is om een smeulende tonderzwam achter te laten, enigszins beschermd tegen de regen. Je kunt bijvoorbeeld een afdakje maken van mos. Hier hebben we gebruik gemaakt van een kant-en-klaar dak in de vorm van een holle boom (links & rechts). (Zorg er in dat geval voor dat de boom niet zo rot is dat die ook begint te gloeien!)

1
1

Als je terugkomt bij je onderdak en vuurplaats, kun je gemakkelijk opnieuw vuur maken met het gloeiende deel van je tonderzwam. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een tondelnestje te gebruiken. Hier hebben we rot hout gebruikt (links). Nu is het afdoende om je gloeiende zwam simpelweg tegen het rottende hout aan te houden en te blazen, en terug is je vuur! (rechts)

1

Naar de 2e mei seizoenstip ('natuurlijk pluis').

Naar het nieuws overzicht.