Nieuwsbrief - Seizoenstip

Vuur met firesteel en bosrank

1

Het pluis van de bosrank (linker foto) is een geschikte tondel in combinatie met firesteel, vuurboog of vuurslag. Soms zorgt de wind ervoor dat het wel erg makkelijk wordt om het pluis te verzamelen (rechter foto). In deze seizoenstip behandelen we het gebruik met de firesteel. Als het goed droog is, geeft pluis van bosrank na één keer strijken met je firesteel al een korte vlam. Hoewel deze vlam korter duurt dan veel andere pluizige tondels, is dat al voldoende om je vuur verder uit te bouwen. Bijvoorbeeld met snippertjes berkenbast en daarna heel dunne takjes. Wij willen je in deze winter-seizoenstip echter graag laten zien hoe je ook met wat vochtiger bosrank-pluis je vuurtje kunt starten.

2
3

Algemene tip om de kans op succes te verhogen: draag het pluis na het plukken tussen je kleren en je jas of in je jas, om het tijdens het vervolg van je wandeling al in ieder geval gedeeltelijk te laten drogen. Verzamel ook twee bundeltjes zeer dunne dode takjes. Schuif op de vuurmaakplek bladeren/strooisel aan de kant. Gebruik ook een 'roostertje' van takken (links). Dit voorkomt dat er vocht van de grond in je tondel komt, en zorgt ook voor een hete gloeiende kern in een later stadium van je vuurtje. Strijk nu met je firesteel in de kern van de bol pluis. Blaas en knijp de bol zachtjes samen waar deze wat langer begint te gloeien. Blijf blazen en leg de bol op het roostertje als deze flink rookt (rechts).

4
3

Leg het bundeltje met de dunste takjes op de bol pluis en blijf blazen. Hoewel het pluis misschien niet vlam vat, zal de hitte het bundeltje laten ontvlammen. Leg het tweede bundeltje takjes op het eerste zodra de vlammen er doorheen komen (links). Tijd om thee te zetten, je eten te koken, of het begin van een kampvuur...


Naar de 3e november seizoenstip: Speenkruidstamppot.

Naar het nieuws overzicht.