Nieuwsbrief - Seizoenstip

Bindingen van braam

1

Braamstruiken komen zeer algemeen voor en kunnen hele lange stengels hebben (linker foto). Later in de winter verliezen de stengels wat van hun bladeren, maar kun je de stengels nog steeds gebruiken.

De sterke stekels op de stengel kun je makkelijk verwijderen door een mes in een stuk hout te steken en vast te houden, terwijl je de stengel langs de rug van het mes schraapt (rechter foto). Als je goed bij de stengel kunt, kun je hem ook in de grond laten zitten, strak trekken en met de rug van je mes langs de stengel te gaan.

2
3

Plet de stengel over de hele lengte met een stuk hout (links). Je kunt de stengel daarna splijten zoals bij de brandnetel.

Je kunt nu het merg binnenin de stengel weghalen (rechts). Dit hoeft niet heel zorgvuldig als je hem wilt gebruiken als snelle binding voor een groter werkstuk. Voor kleinere werkstukken kun je die binnenkant beter wat zorgvuldiger weghalen, want dat maakt de stengel buigzamer.

4
5

Nu kun je met de stengels behoorlijk sterke bindingen maken, bijvoorbeeld voor het frame van een stoel. (Linker foto, hier zie je het toppunt van de stoel.)

In dit voorbeeld hoefde Jerome voor een stuk meer kampcomfort alleen maar een klein zeiltje mee te nemen, mede dankzij de braamstengels (rechts). Een binding als deze blijft meerdere dagen sterk.

6
7

Heb je nog buigzamer materiaal nodig, dan kun je ook nog de buitenste schil scheiden van de rest, op eenzelfde manier als bij de brandnetel (links).

Dit is handig bindmateriaal voor je kleinere werkstukken, zoals deze grijper voor bijvoorbeeld gloeiende kooltjes uit het vuur (rechts). Mocht je er opnieuw mee willen binden, maak het dan eerst vochtig zodat het minder breekbaar wordt. Bijvoorbeeld door het even in een plas of beek te weken.

8

Naar het nieuws overzicht.